FRADI Hírek

A portál bizonytalan ideig nem üzemel.

 
Menü

 
NB I
 
NB II
 
A Klub

 
A Csapat
 
Szurkolók
 
Fradi Linkek
 
Következő mérkőzés

Magyar Kupa negyeddöntő:

  

FRADI - Vasas

Időpont: 2007.03.22.  20:45

 

 
Előző mérkőzés

NB II  17.Forduló

   

FRADI 0-0 Szolnok

Nézőszám: 7 000

Gólok: -
Sárga: Deme (45. p.), Lipcsei (54. p.) illetve Jeney (29. p.), Mile (53. p.)
Piros: -

>>Bővebben<<

 
Előző mérkőzés

Barátságos mecs 

 

Magyarország 1-0 Kanada

Nézőszám: 6 000

Gólok: Priskin(36.)  
Sárga: Tóth (52.), Bernier
(54.), Huszti (60.), Hume (60.), Friend (70.)    
Piros: -

 
Szavazás
Szavazás
Hány vereségünk lesz ebben a szezonban?

Nem kapunk ki!
1
2
3
4-5
több mint 5
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2004-08-30
 
Statisztika
 
Stadion

ÜLLŐI ÚTI STADION

 

 

Adatok


Cím: 1091 Budapest IX., Üllői út 129., Tel.: 215-60-25, Fax: 215-36-98
Befogadóképesség: 18 100 néző (valamennyi ülőhely). Világítás van.
Bérletek: A szurkolók hétköznap, délelőtt 10 órától délután 17 óráig válthatják meg a bérleteket a jegypénztárakban.
Bérletárak:                       
A kategóriás (1-15. szektor): 9.000 Ft
B kategóriás (A-B szektor 1-11. sor): 6.800 Ft
C kategóriás (H-O szektor): 5.200 Ft
Nyugdíjas (G szektor 13-23. sor): 2.000 Ft
70 éven felüliek (G szektor 1-12. sor) 500 Ft
Jegyárak az őszi idényben:
A kategóriás (1-16. szektor): 1.400 Ft
B kategóriás (A-B szektor 1-11. sor): 950 Ft
C kategóriás (H-O szektor): 700 Ft
Nyugdíjas (G szektor 13-23. sor): 350 Ft

 

Hogyan jutsz el a stadionig

Ha vonattal jönnél:

Internet: http://www.elvira.hu
Telefon: 061-461-5500 
Keleti pályaudvar: 061-313-6835
Nyugati pályaudvar: 061-349-0115

Ha busszal jönnél:
Internet:
http://www.volanbusz.hu
Telefon: 061-485-21-00

Ha a BKV Rt. járataival jönnél:
Internet: http://www.bkv.hu
Telefon: 061-461-65-00

103-as busz

Alacska busz
 
1-es villamos

1A-s villamos

M3-as metró 

 

 

A történet

1974 januárjában az FTC klubház egyik termében sajtótájékoztatón jelentették be a klub vezetői: A Ferencvárosi Torna Club 75 éves jubileuma alkalmából felavatják az új Üllői úti stadiont! Rácz József, az FTC beruházási főmérnöke mondta: - "1971-ben végleg lebontottuk a régi lelátókat és megkezdődött az új stadion felépítése. A terveket a BME építészmérnöki karának munkatársai készítették, két neves építész, Schall József docens és Kapsza Miklós adjunktus irányításával. A lelátók kiképzését előregyártott betonszerkezetekből emeltük. A homlokzatok modern vonalukkal jól illeszkednek a városképbe. Az ülőhelyek kényelmesek, 45 cm hosszúak és három 10 cm széles léc adja a felületet. A stadionban 29 505 hely van (9159 ülő, 18734 állóhely és 1612 tisztelet és szolgálati jegy tulajdonosa). A pálya mérete 112x67,5 m."

 

A megnyitó

1974. május 19. vasárnap: Harót János a stadionavató reggelén kissé meghatódva mondta az évtizedes álom megvalósulásáról: "Csak, hogy megérhettük ezt a napot is! Szinte félek visszagondolni arra a sok nehézségre, problémára, amit az évek során le kellett küzdenünk. Emlékeztek, 4 évvel ezelőtt itt még a régi lelátók romjai álltak. Azután felépítettük ezt az új klubházunkat, majd a lelátók alapjai is emelkedni kezdtek. Hogy néztük, amikor a stadion utolsó elemeit is helyükre emelték. Sürgettük a befejező munkákat, még a felvonulási terület rendbehozását is. És íme a padok már várják gazdáikat, a mi lelkes és kitartó szurkolóinkat. Megértük! - és úgy érzem, nagyon megérdemeltük!"

 

Érdekességek

Az új stadiont a Ferencváros-Vasas öregfiúk mérkőzés avatta fel. Novák lőtte az elsőt, de a vége 4-4 lett. Lázár tanár úr végezte az öregfiúknál, Takács II József az FTC-Vasas NB I-es meccsen a kezdőrúgást.
 • Az első bajnoki mérkőzés az új stadionban: 1974. május 19.: FTC-Vasas 0-1
 • Az első ferencvárosi győzelem az új stadionban: 1974. június 1.: FTC-MTK 2-1
 • Az első ferencvárosi gól az új stadionban: 1974, június 1. 17 óra 22 perc: Branikovits László (FTC-MTK)
 • Az első nemzetközi mérkőzés és győzelem az új stadionban: 1974. augusztus 10.: FTC-Telstar 5-0
 • Az első nemzetközi mérkőzésen szerzett ferencvárosi gól az új stadionban: 1974. augusztus 10. 18 óra 27 perc: Pusztai László (FTC-Telstar)
 •  

  1899. május 3. szerda... Egyszerű szerdai hétköznap volt. Senki sem tudhatta, hogy a sporttörténelem ezt a napot hányszor, de hányszor felidézi. Ezen a napon hivatalosan is megalakult - mindmáig a legnépszerűbb magyar sportegyesület - a Ferencvárosi Torna Club!

  Az alakulás után az első és legfontosabb cél egy olyan terület megszerzése volt, amely alkalmas sporttelep létesítésére. "Tisztelt tagtárs urak! - így kezdődött az a tájékoztató, amelyben Springer elnök a pályaépítésről számolt be. A Ferencvárosi Torna Club augusztus 5-én megtartott választmányi ülésének határozata alapján van szerencsém a tisztelt tagtárs urakat arról tájékoztatni, hogy működésünket szeptember 16-án megkezdjük.() E helyen van szerencsém előrebocsátani, hogy a Székesfűváros június hó 5-én megtartott közgyűlése volt szíves az FTC-nek a külső Soroksári úton lévő elemi népiskola mellett az Erzsébet falvai helyiérdekű vasútállomástól öt percnyire fekvő 2387 négyszögöl nagyságú fővárosi telket 6 évre játszótér használatra egyesületünknek ingyen átengedni. Ezen fővárosi telket oly karba helyeztük, hogy azon tagjaink a rendszeres játékot gyakorolhatják."

   

  A Soroksári úti telket csak úgy "nyersen" nem tudták használni. A szükséges földmunkák nagy részét a tagok végezték. A pálya egyik oldalának kerítését Antony Tamás ácsmester készítette, a másik oldalát a vasúti töltés határolta. A vasúti töltés oldalába levertek néhány cölöpöt, arra vastag deszkákat szegeltek - ez volt a "tribün..." Az egyik kapu mögött egy kétemeletes bérház, a másik mögött iskolaépület volt. Az "öltöző" az iskola mellett épült, ahol a szabad ég alatt egyetlen zuhanyrózsa alatt tisztálkodtak a játékosok. (Később egy kiselejtezett lóvasútkocsit alakítottak át öltözővé...)

  Úgy tervezték, hogy az első nyilvános, bemutatkozó mérkőzést még 1899 őszén megrendezik, de - nem tudni miért - erre csak a következő évben került sor. Az alábbi beszélgetés 1924 február 26-án hangzott el: Szigeti Imre, az FTC alelnöke: "Először a nézőteret nagyobbítjuk meg, hogy a 40-50 ezer embert kényelmesen el tudjunk helyezni. A nagytribünnel szemközt lévő kis fedett állóhelyi rész esztétikai szempontból már régen megérett a lebontásra. A helyébe egy 140 m hosszú, gyönyörű tribün kerül, amely a klubháznál fog kezdődni. A tribün elején páholysorok lesznek, emögött pedig kényelmes ülőhelyek. A páholyok előtt 30 lépcsősor épül. A helyekre közvetlenül az Üllői útról lesz a feljárat, olyanképpen, hogy az ülőhelyek közönsége a bemenetkor nem torlódik az állóhelyre sietőkkel. Ezt az új - B-tribünt - a kapu mögött eddig is meglévő kistribünnel egy 44 méteres tribün köti majd össze, amely folytatása lesz a korcsolyapálya előtti tribünnek. Így aztán a Springer-szobor körüli résztől eltekintve körtribün veszi majd körül a játékteret." Az átalakításokat Mattyók Aladár mérnök tervei alapján végeztetjük. Mattyók kitűnően ismeri a pályát, hiszen annak idején az ő tervei szerint készült.() A játéktéren a méreteket természetesen meghagyjuk, csupán gyepesíteni fogunk. Felszerelünk majd egy egészen modern, dinamómotor által hajtott öntözőkészüléket, amely 10 perc alatt az egész pályát meglocsolja.

  Az építkezésekre az előirányzat szerint kétmilliárd koronát terveztünk.() A tervek tehát készen várják a keresztülvitelt. Rövid idő kérdése csupán, hogy Közép-Európa egyik leggrandiózusabb pályáját a magunkénak tudhassuk." 1924. augusztus 28.-án adták át az FTC Üllői úti új tribünjét. A tribün hossza 134 méter, a magassága 16 méter. Már az első páholy 6 méter magasságban volt a pálya felett. 300 hatszemélyes páholy, 1400 számozott ülőhely. "

  1927. augusztus 7-én egy szomorú tűzeset jelentette a napi szenzációt: tűz volt a Fradi-pályán! "Vasárnap délelőtt folyt le az FTC-pályán a Vasas-Husos tréningmérkőzés, mintegy 300 néző előtt. Déli 12 órakor vége volt a meccsnek és a közönség eloszlott, csupán a klub néhány vezetője és a játékosok hozzátartozói voltak a pályán, amikor hirtelen lángra lobbant a három állóhelyi tribün közül az, amelyik az Üllői út felé eső sarokban áll, és közvetlenül szomszédja az óriási költséggel három évvel ezelőtt felépített B-tribünnek. A tűzoltók hihetetlen gyorsasággal termettek a helyszínen, és olyan apparátussal támadták meg az égő tribunt, hogy fél óra leforgása alatt nemcsak a szomszédos tribünök voltak biztonságban, hanem teljesen eloltották az égő tribünt is. Ekkor már látni lehetett, hogy a kigyulladt tribün teljesen tönkreégett, üszkos faváz maradt csak meg belőle. (...) A tüzet az okozta, hogy egy néző gondtalanul eldobott egy égő cigarettavéget, amely a tribün hasadékai közé esve, alulról lángra lobbantotta a nagy hőségben szinte puskaporossá száradt fatribünt...." "A tegnap délutáni (1935. augusztus 14.) hatalmas vihar alapos pusztítást rendezett az FTC Üllői úti sportpályáján. Fél hat óra tájban, a vihar kellős közepén hirtelen hatalmas ropogásra figyeltek fel azok, akik az FTC-pálya vendéglőjében tartózkodtak. A borzalmas erejű vihar szinte játszi könnyedséggel kapta fel a B-tribün tetejét, amely egy kis darabka kivételével elvált a tribüntől és átrepült az Üllői út másik oldalára, ahol a Pénzverde kő és vasrácsos kerítésén darabokra tört, s zúzódva esett szét. Az átrepülés közben a tribüntető alapos munkát vitt véghez a villamosvezetékben, olyannyira, hogy a villamosközlekedés az Üllői útnak ezen a részén megállt, s még a késői órákban is szünetelt."

  A pálya történetének legnagyobb gyásznapja 1947. május 4. A magyar-osztrák válogatott mérkőzés kedves ünnepséggel kezdődött. Az ünneplés a 12. percben is folytatódott, hiszen ekkor már 2-0-ra vezetett válogatottunk. Az örömujjongásba azonban sikolyok is vegyültek. A B-lelátó és a Springer-szobor közötti állóhelyen lévők rázuhantak az alattuk lévő korzóülés közönségére. Néhányan alaposan megsérültek. A II. félidő 6. percében az elsőnél sokkal súlyosabb szerencsétlenség következett be az állóhelynek a város felőli kanyarjában. "A lelátóról csak azt lehet látni, hogy megmozdul a hatalmas embererdő az állóhely teniszpálya felőli sarkában es lefelé zúdul. (...) Mintegy 8 méter magasból szakadt be a magas betonoszlopokra helyezett padozat. A deszka és oszlopdarabok közül véres ruhában jajgatva másztak elő azok, akik járni tudtak. A helyszínre siető rendőrök, mentők és tűzoltók a romok alól húzgálták ki a sebesülteket." A szerencsétlenség következtében több százan megsérültek, és szinte hihetetlen, de szerencsére haláleset nem történt.

  1968-ban nagy érdeklődés kísérte azt a sajtótájékoztatót, ahol Kalmár István, az FTC akkori elnöke a pályaépítéssel kapcsolatban részletes információkat adott. Többek között ezeket mondta: "A mintegy 40 millió forintos költséggel épülő új sporttelepünk első szakaszának munkálatai már ebben az évben megkezdődnek és négy-öt évig tartanak. Az építkezés költségeit az állami támogatáson kívül különböző bevételi forrásokból fedezzük. Engedélyt kaptunk a sporttelepet megörökítő képes levelezőlap, a bajnoki jelvény, és egy, a játékosok aláírásával ellátott bajnoki szalag árusítására. Számítunk az egyesülettel rokonszenvező hazai es külföldi sportbarátok anyagi támogatására is. Az építkezés kezdetéről, az akkori állapotokról így számolt be a Fradi Híradóban Rácz József, a pályaépítés beruházó főmérnöke: A program nagyméretű, területileg az Üllői út - Könyves Kálmán krt. - Gyáli út által határolt, mintegy 76 ezer négyzetméter területre terjed ki. Ennek megfelelően a beépítést csak ütemekre bontva tudjuk megoldani. (...) Az első ütembe tartozó klubépület munkálatai a meghatározott szerződési időpontoknak megfelelően haladnak. Átadási határidő: 1970. aug. 31. (...) A külső földmunkák is megindultak. A földmozgatást a klubépület körül kezdték meg, innen haladnak folyamatosan a lelató földtömege felé, amelynek elszállítása, valamint az ott levő nagy tömegű vasbeton szétverése és elmozgatása komoly kapacitást igényel. A bontási munkák már a második ütemként induló körlelátó előkészítő munkáit képezik. Létesítményeink tervezői a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépület tervezési tanszékének építészmérnökei május 30-ig elkészítették a stadion kiviteli tervdokumentációját, s így az alapozási munkákat az Üllői úti szakaszon ez év szeptember elején megkezdik."

   

  Részlet a Fradi Híradóban, 1973 őszén megjelent Kozák Mihály cikkből: "Villamoson, autóbuszon vagy gyalogosan járva naponta ezrek es ezrek haladnak el az Üllői úti öreg Fradi pálya mellett. Bocsánat, dehogy öreg, hiszen épp most fiatalodik meg teljesen, s nincs már messze a nap, amikor megtörténik a felavatása. S kívülről is látszik, hogy már nem csak a körvonalak bontakoznak ki, hanem csaknem teljes egészében kész az ország első és legmodernebb labdarúgó stadionja. (...) Továbbhaladva láttuk azokat a pontokat, ahonnan a későbbiekben majd magasba emelkednek a világítószerkezet oszlopai és már kijelölték az elektromos eredményjelző helyét. Ez a villanyújság korszerűbb lesz, mint a többi berendezés - órával szerelik fel, és a pontos játékidőt is mutatja majd. (...) Körsétánk végéhez közeledve a klubház melletti lelátók alatt megtekintettük az itt épülő különböző műhelyeket, garázsokat, a transzformátor házat és a legalább száz személyt befogadó éttermet."

  1974. januárjában az FTC klubház egyik termében sajtótájékoztatón jelentették be a klub vezetői: a Ferencvárosi Torna Club 75 éves jubileuma alkalmából felavatják az Üllői úti stadiont. Rácz József többek között ezeket mondta: "1971-ben végleg lebontottuk a régi lelátókat és megkezdődött az új stadion felépítése. () A lelátók kiképzését el?regyártott betonszerkezetekből terveztük. A homlokzatok modern vonalukkal jól illeszkednek a városképbe. Az ülőhelyek kényelmesek: 45 cm szélesek, barna színt kaptak. A stadionban 29505 hely van (9159 ülő, 18734 álló, valamint 1612 tisztelet és szolgálati jegy tulajdonosa látogathatja az intézmeényt). A pálya mérete 110x68 m."

  Az elnökség döntése értelmében a május 19-re kisorsolt FTC-Vasas bajnoki mérkőzésre esett a pályaavató találkozó ünnepélyes megrendezése.

  Sok újságcikk emelte ki az új stadion átadásának jelentőségét, nagyszerűségét: "A Fradi-pálya a legkorszerűbb honi labdarúgólétesítmény. A futópálya nélküli megoldása révén kitűnő látási lehetőség adódik, ezt egyébként a lelátó parabola szerkesztése is elősegíti." (Képes Sport) "Tulajdonképpen teljes a rejtély, hogy miért éppen a Ferencváros vonz ilyen óriási szurkolótábort. A végre felépült Üllői úti stadion avatójára nehezebb volt jegyet kapni, mint húsz éve a londoni 6:3 budapesti visszavágójára. Pedig akkor a nagy Anglia elleni mérkőzést lehetett végignézni, most viszont egyszerű bajnoki mérkőzést láthatott a közönség. Dehát a Fradi játszott - a Fradi-pályán!" (Sportélet)

   

   
  Honlap Hírek

  A Portál jelenleg nem üzemel!

  Ha valaki szeretné az oldalt futtatni,kezelni,szeretne a tulajdonosa lenni íra le az msn vagy e-mail címét az ötletek című fórumba,és megegyezünk...

   
  Angol Bajnokság
   
  Olasz Bajnokság
   
  Spanyol bajnokság
   
  Német Bajnokság
   
  Bajnokok Ligája
   
  UEFA kupa
   
  EB 2008
   
  VB 2006
   
  Letöltések
   
  Linkek (Tipp)
   
  FRADI partnerek
   
  Partnerek

   
  Szavazás
  Szavazás
  Melyik táborba tartozol?

  Green Monsters
  Stormy
  Új generáció
  II-es szektor
  16-os szektor
  GreenTernet
  Ebola
  Egyébb
  Egyikben sem
  Szavazás állása
  Lezárt szavazások
   

  Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!